SIERGRASSEN


Het planten van siergrassen is de laatste jaren enorm opgekomen. Siergrassen vergen weinig onderhoud en zijn ongevoelig voor plagen en ziektes. Er is keuze te over in siergrassen, zowel naar standplaats, groeiwijze, halmen, bladkleuren, hoogtes,…

Algemeen: siergrassen snoeien

Siergrassen die in de winter afsterven, moeten in het voorjaar tot 15-20cm boven de grond worden afgeknipt. Groenblijvende siergrassen moeten in het voorjaar geplukt worden. Het pukken doe je handmatig. Trek met je hand het dode en lelijk geworden loof uit de pol.

Algemeen: verzorging van siergrassen

In het voorjaar, wanneer het gevaar voor de vorst is geweken, kun je het beste siergras verplaatsen of herplanten. Geef het gras na het verplanten ruimschoots water.

Siergrassen kunnen vanaf het voorjaar tot aan de late herfst, behalve in droge perioden en wanneer het vriest, worden aangeplant.

Hieronder een kleine oplijsting van grassen die we regelmatig in ons assortiment hebben.

 

Calamagrostis is een middel tot hoog siergras met een mooie, strakke, opgaande groeiwijze. Ook de bloeipluimen, die in de zomer verschijnen, zijn de moeite waard. Ze blijven het hele groeiseizoen rechtop staan en verkleuren in de winter naar strogeel.

Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ wordt vrij hoog. Het bereikt een hoogte van 1,50 – 1,80m en wordt ongeveer 60cm breed. Deze soort begint al vrij vroeg te bloeien (juni-juli-augustus). Eind juni komen de smalle sierlijke, beige, paarsachtige aren al te voorschijn. Tegen eind augustus verkleuren de bloeipluimen naar goudbruin. De pluimen blijven tot ver in de winter rechtop staan wat een fraai wintersilhouet oplevert. Als je Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Foerster’ in kleine groepen aanplant kan dit flink wat hoogte geven aan een border.

Calamagrostis x acutiflora ‘Overdam’ bereikt een hoogte van 1 à 1,30m en is daarom goed geschikt voor wat kleinere tuinen. De bladeren hebben een mooie, witbonte tekening. Deze soort heeft paarsbruine aren die later verkleuren naar goudgeel, ze zijn decoratief tot diep in de winter.

Snoeien

Calamagrostis knip je na de winter, net voordat de nieuwe groei begint, tot 10-20 cm boven de grond af.

Verzorging

Calamagrostis kan vanaf het voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden en je kan ze zonder meer verplanten in het voorjaar. Per vierkante met kan je een 7-tal planten zetten.

Je kan ze “Dcm organische meststof voor siergrassen en bamboe” geven. Wil je de grond eerst bewerken, kan je er universele bodemverbeteraar onder mixen.

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: juli-okt.
  • Hoogte: afhankelijk van het soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

 

Carex is meestal een laagblijvend grassoort die weinig onderhoud vergt. En vaak een goede bodembedekker is. De bloeiaren van de carex vallen nauwelijks op. Carex wordt hoofdzakelijk aangeplant vanwege het mooie blad, de verscheidenheid in bladkleur is groot.

Carex morrowii heeft een fijn, groen blad en wordt 20-30cm hoog. Carex morrowii ‘Ice Dance’ onderscheidt zich door zijn opvallend, brede crême-witte gestreept blad ( hoogte 35-40cm). Hij wordt vaak aangeplant als bodembedekker.

De carex morrowii ‘Variegata’ heeft een wat smallere crême-witte bladrand en wordt een 40cm hoog.

De bladeren van de carex oshimensis hebben een groene, glanzende kleur.

Ook goed te gebruiken is carex oshimensis ‘Evergold’. Het blad valt zeer op door zijn donkergroene rand met in het midden een streep die crême-wit tot crême-geel is. In mei bloeit hij met kleine, bruine aren. Een soort waarmee je donkere stukken in je tuin kunt doen oplichten.

Snoeien

De carex moet in het voorjaar niet teruggesnoeid worden. In het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen het lelijke, bruine maar ook de loszittende bladeren eruit.

Aanplanten

Carex kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Wordt carex als bodembedekker aangeplant, houd dan een afstand van 20 à 25cm tussen de planten aan.

Carex kun je zonder meer verplaatsen. Dat kun je het beste in het vroege voorjaar doen.

  • Standplaats: volle zon/ halve schaduw
  • Grondsoort: vochtige, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juli
  • Hoogte: afhankelijke van de soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Festuca is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Bovendien is festuca een goede bodembedekker en geschikt voor vakbeplanting. Festuca kan ook in een pot gezet worden.

Festuca glauca heeft een opvallend, smal, blauwgetint loof en behoudt gedurende de winter zijn kleur. In de zomer bloeit dit gras met bloeiaren, die eerst de kleur van het gras aannemen om later te verkleuren naar strogeel.

Mooie, goede, diepblauwe soorten zijn festuca glauca ‘Elijah Blue’ en festuca glauca ‘Intense Blue’. Beide worden ongeveer 40cm hoog. Er is ook nog een soort dat heel klein blijft nl. de festuca gautieri. Deze wordt 20cm hoog, heeft een wat stijve groeiwijze en vormt een strakke, nette pol. Het groengetinte loof voelt aan als kleine naalden. In juni-juli groeien uit de pol kleine, groene aren, die later in het seizoen naar goudgeel verkleuren.

Snoeien

Festuca glauca moet niet afgeknipt worden, maar kan het beste ‘gekamd’ worden. In het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint, trek je met je handen het lelijke, bruine en loszittende dode loof eruit. Festuca gautieri behandel je op dezelfde manier.

Je mag ze wel afknippen tot 20cm en dit na de winter.

Verzorging

Deze grassoort kan vanaf het voorjaar tot aan de vroege herfst, behalve in droge periodes en wanneer het vriest, aangeplant worden.

Wordt festuca glauca als bodembekker aangeplant, houd dan een afstand van 20cm tussen de planten aan of een 7 à 9 planten per vierkante meter.

Wil je festuca glauca herplanten, dan is het vroege voorjaar of de late zomer en de vroege herfst het beste tijdstip om dit te doen.

  • Standplaats: volle zon / lichte schaduw
  • Grondsoort: droge, goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: mei-juli
  • Hoogte: afhankelijk van de soort
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Cortaderia selloana ook wel pampasgras met scherpe bladeren, daarom draag je best handschoenen bij het bewerken van pampasgras.

Pampasgras wordt 2,40m hoog en 1,50m breed en heeft veel ruimte nodig in een tuin om goed tot zijn recht te komen. Het is een indrukwekkend gras dat in augustus – oktober spectaculaire, crêmeachtige, witte bloeipluimen produceert. De pluimen blijven tot ver in de winter er mooi uitzien. Je plant er best slechts één per vierkante meter. Na de winter snoei je hem terug tot op 50cm.

Cortaderia selloana ‘Pumila’ blijft wat compacter, bloeit rijk en is een laagblijvend soort. Hij bloeit met zilver, crêmeachtige, gele pluimen en wordt 1,20m hoog en 1,25m breed.

  • Standplaats: volle zon.
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Hoogte: afhankelijk van de soort.
  • Breedte: afhankelijk van de soort.
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja.

Miscanthus sinensis is een hooggroeiend, pollenvormend siergras met rietachtige stengels en smalle bladeren. In het midden van de bladeren lopen witte nerven. De eerste groei van dit siergras verschijnt in het voorjaar. Naarmate de zomer vordert en de warmte toeneemt begint dit grassoort pas flink door te groeien. In augustus – september bloeit miscanthus sinensis met mooie, opgaande pluimen. Deze bloeipluimen krijgen eerst een roodachtige, bruine kleur. Later in de herfst verkleuren ze naar zilvergrijs. Ook het loof verandert in de herfst van kleur, van groen naar goudgeel. In de winter sterft het blad van miscanthus sinensis tenslotte langzaam af.
De mooie, compacte miscanthus s. ‘Ferner Osten’ bereikt een hoogte van 1,50-1,70m en wordt ruim 60cm breed. Deze soort bloeit met dieprode bloeiaren met witte punten. Miscanthus s. ‘Malepartus’ bereikt een hoogte van 2m en bloeit vrij vroeg. Heel opvallend is miscanthus s. ‘Zebrinus’ met zijn 2 meter hoogte. Het blad van dit soort heeft onregelmatige, bleekgele strepen. Zijn bloeipluimen zijn bruinkleurig.

Miscanthus x giganteus onderscheidt zich van miscanthus sinensis door zijn hoogte en neerhandende groeiwijze. Met gemak bereikt hij een hoogte van 3 – 3,50m en wordt ruim een 1m breed. Een indrukkende miscanthus, die om veel ruimte vraagt. Meer geschikt voor een grote tuin.

Snoeien

Miscanthus sinensis maar ook andere miscanthus moeten in het late voorjaar tot 10-20cm boven de grond afgeknipt worden. Ook de bloeipluimen kunnen dan uit het siergras verwijderd worden.

Verzorging

Miscanthus kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Miscanthus kun je zonder meer verplanten. Dat kun je het beste in het late voorjaar doen.

  • Standplaats: volle zon.
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Hoogte: afhankelijk van de soort.
  • Breedte: afhankelijk van de soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Stipa zijn fraaie, polvormende grassen en groeien het beste op zonnige, droge plekken. Er zijn hoge en lage soorten

Van alle stipa soorten is stipa gigantea de grootste.

Verzorging

Stipa gigantea en stipa tenuissima kunnen het beste in het late voorjaar aangeplant worden. Beide siergrassen kunnen ook zonder meer herplant worden. Het beste tijdstip voor dit karwei is ook weer het late voorjaar.

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeitijd: juli-augustus
  • Hoogte: afhankelijk van de soort
  • Wintergroen: semi-wintergroen
  • Winterhard: ja

Stipa gigantean is een mooi, decoratief, ijlachtig siergras om flinke hoogte in een border aan te brengen. Hij wordt ruim 2,50m hoog en 1,20m breed. Het grijsgroene loof van dit siergras is zo goed als wintergroen en wordt ongeveer 60cm lang. In juni – juli komen uit de graspol grote bloeipluimen op die wel 2 meter lang kunnen worden. Naarmate het seizoen vordert gaan de pluimen steeds meer overhangen.

Houd bij het aanplanten een afstand van 1 meter tussen de planten aan.

Snoeien

Stipa gigantea moet eind februari, begin maart tot 10-20cm boven de grond afgeknipt worden.

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: 2,50m
  • Breedte: 1,20m
  • Wintergroen: ja
  • Winterhard: ja

Stipa tenuissima heeft een aparte, sierlijke groeiwijze. Het loof is fijn van structuur en heeft een lichtgroene kleur. In de zomer komen er smalle, zilvergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren in de winter naar strogeel. Door zijn geringe hoogte is stipa tenuissima goed toepasbaar in kleine tuinen. Het is een zeer sierlijk gras dat vooral in groepen goed tot zijn recht komt. Hij wordt ongeveer 60cm hoog en 30cm breed.

Snoeien

Eind februari, begin maart hark je met een fijne hark alle loszittende en dood loof uit de pol. Of je kan het dode materiaal met je handen eruit trekken.

  • Standplaats: volle zon.
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Hoogte: 60cm
  • Breedte: 30cm
  • Wintergroen: semi-wintergroen.
  • Winterhard: ja.

Stipa tenuissima heeft een aparte, sierlijke groeiwijze. Het loof is fijn van structuur en heeft een lichtgroene kleur. In de zomer komen er smalle, zilvergroene halmen tevoorschijn. Deze verkleuren in de winter naar strogeel. Door zijn geringe hoogte is stipa tenuissima goed toepasbaar in kleine tuinen. Het is een zeer sierlijk gras dat vooral in groepen goed tot zijn recht komt. Hij wordt ongeveer 60cm hoog en 30cm breed.

Snoeien

Eind februari, begin maart hark je met een fijne hark alle loszittende en dood loof uit de pol. Of je kan het dode materiaal met je handen eruit trekken.

  • Standplaats: volle zon.
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Hoogte: 60cm
  • Breedte: 30cm
  • Wintergroen: semi-wintergroen.
  • Winterhard: ja.

 

Panicum virgatum is een middelhoog gras met veelal een strakke groeiwijze, dat tot diep in de winter aantrekkelijk blijft. Er zijn blauwbladige en purperrode types. Panicum virgatum ‘Heavy Metal’ heeft een staalachtig, blauwgrijs blad en bloeit met hoge, ijle bloeihalmen. In de herfst neemt het blad een gele kleur aan. Dit siergras wordt 1,20m hoog en 75cm breed.

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: 1,20 – 1,60m
  • Breedte: 0,75cm
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja

Pennisetum is een zeer populair en aantrekkelijk siergras dat vooral wordt gewaardeerd om zijn decoratieve, borstelige pluimen. Het is een sieraad voor de tuin. De meeste soorten hebben smal, groen loof, dat sierlijk overhangt. Aan het einde van de zomer verschijnen de bekende borstelachtige bloeiaren, die vervolgens maandenlang van het gras een opvallende verschijning maken. Pas in de late herfst verkleurt het siergras pennisetum naar goudgeel.

Pennisetum alopecuriodes is een uitstekend, populair soort, wordt 0,70 – 1.20 meter hoog en 1 meter breed. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halve schaduw en komt in groep mooi tot zijn recht. Maar je kan hem ook in een pot zetten.

Iets minder hoog wordt pennisetum a. ‘Hameln’ en kan goed aangeplant worden in een border. Hij bereikt een hoogte van 60- 80cm en heeft een mooie, strakke groeiwijze. Zijn borstelige aren nemen eerst een geel, groene kleur aan om later te verkleuren naar lichtbruin. Als je hem in groep zet, is de geadviseerde plantafstand 45cm, dus een 3 à 5 per vierkante meter. Pennisetum a. ‘Little Bunny’ is zeer geschikt voor een kleine tuin, wordt ongeveer 50cm hoog.

Pennisetum setaceum is echter in tegenstelling tot bovengenoemde soorten niet winterhard. Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ heeft bronsachtig, rood blad. Zijn bloeiaren hebben een fraaie paarsrode kleur en worden ongeveer 30cm lang. Het gras zelf bereikt een hoogte van ongeveer 1 meter.

Snoeien

Pennisetum moet in het late voorjaar tot 10-20cm boven de grond afgeknipt worden.

Verzorging

Pennisetum kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden. Behalve in zeer droge periodes en wanneer het vriest. Pennisetum kun je zonder meer verplaatsen of verplanten. Dat kun je het beste in het late voorjaar doen.

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Hoogte: afhankelijk van de soort
  • Breedte: afhankelijk van de soort
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: ja (behalve de setaceum)

Molinia caerulea is een prachtsiergras, dat lange, stevige bloeihalmen produceert en zowel hoge als lage soorten kent.

Molinia caerulea ‘Variegata’ blijft laag en is vanwege zijn opvallend, kleurrijk blad de moeite waard. Zijn bladeren zijn namelijk groencrême gestreept. In augustus – oktober draagt hij gele bloemstengels met paarsachtige bloeiaren en in de herfst neemt de plant een stroachtige kleur aan. Deze soort wordt 40 – 60cm hoog en ongeveer 30cm breed.

  • Standplaats: volle zon / halve schaduw.
  • Grondsoort: goed doorlatende grond.
  • Hoogte: afhankelijk van de soort.
  • Breedte: afhankelijk van de soort.
  • Wintergroen: nee.
  • Winterhard: ja.

De imperata cylindrica ‘Red Baron’ is eigenlijk uniek wat zijn kleur betreft. In het late voorjaar als het gras uitloopt is de kleur niet echt bijzonder. De platte bladeren vertonen dan een zachtgroene kleur. In de loop van de zomer verkleurt dit siergras aan de uiteinden naar felrood. Voor het verkrijgen van een intense, rode kleur is het wel belangrijk dat de plant op een zonnige standplaats staat. Verder produceert imperata c. ‘Red Baron’ in de late zomer kleine, zilverachtige pluimpjes. In de winter sterft het gras langzaam af.

Snoeien

Dit gras moet in het late voorjaar tot 10-20cm boven de grond worden afgeknipt.

Aanplanten

Het late voorjaar is de beste periode voor zowel aanplanten als herplanten van dit siergras.

Verzorging in de winter

Imperata c. ‘Red Baron’ is wat vorstgevoelig. Wanneer je te maken hebt met matige tot strenge vorst is het dus raadzaam om het gras af te dekken. Breng rondom de voet van de plant een dikke laag afgevallen of stro aan.

  • Standplaats: volle zon
  • Grondsoort: goed doorlatende grond
  • Bloeiperiode: augustus – september
  • Hoogte: 40-60cm
  • Breedte: 30cm
  • Wintergroen: nee
  • Winterhard: wat vorstgevoelig

Een grassoort voor de schaduwrijke plaatsen in de tuin, verlangt een niet te voedzame, doch vochtige grond. De veldblies heeft een zachtgroene kleur en wordt 50 à 80cm hoog.

BAMBOE

Bamboe is een dankbare immer groene plant die vrij snel groeit en stevige, bijna ondoordringbare plantkluiten vormt. Dat is echter geen probleem als het een bamboesoort is die geen wandelneigingen vertoont.

Woekerende soorten hebben een zeer grote groeikracht waarmee ze in enkele jaren tijd vele vierkante meter tuin kunnen overgroeien. En dat vinden de buren niet altijd even leuk.

De mate waarin de bamboe zal woekeren of netjes op zijn plaats blijft, is sterk afhankelijk van de soort:
– Niet woekerende bamboe is vb. fargesia.

– Woekerende bamboesoorten zijn vb. phyllostachys, semiarundinaria, pseudosasa en indocalamus.

De winterharde fargesia is bij ons het meest geschikt om aan te planten zonder al te veel problemen. Fargesia’s hebben fijne lichtgroene bladhalmen. De nieuwe twijgen komen steeds heel dicht bij de moederplant uit de grond. Het zijn ideale planten voor het aanplanten van een wintergroene bamboehaag. Je hebt er niet veel onderhoud aan.

Indien je voor een woekerende bamboe gaat, graaf je bij aanleg van de beplanting rizoombegrenzers in, deze gaan tot 65cm diep in de grond. Het is ook aangeraden om de rizoombegrenzing enkele centimeter boven de grond te laten uitsteken, zodanig dat rhizomen die over de begrenzing groeien, kunnen worden verwijderd. Daar waar je 2 rizoombegrenzers aan elkaar zet, zie je dat er voldoende overlapping is en dat de platen/bescherming goed aan elkaar geschroefd is. Gebruik geen worteldoek, betonplaatjes of andere materialen om woekerende bamboe tegen te houden.

Ter info: wortelstokken van de bamboe zijn de rizomen, vandaar de naam “rizoombegrenzing”.

Wanneer radicale oplossingen nodig zijn voor het verwijderen van bamboes, bieden herbiciden een oplossing. Bamboe behoort tot de grasachtigen en dus niet enkel weg te krijgen met onkruidverdelger.

Uitgraven zal hierbij wellicht de enige milieuvriendelijke manier zijn om het vergiftigde geschenk binnen de perken te houden. Bij de kleinere soorten zit de grond vergeven van de dunne worteluitlopers met daarop nieuwe scheuten. Je zal alle stukjes worteluitloper moeten verwijderen, zoniet zullen de resterende stukjes terug uit de grond verschijnen. Je kan de scheuten dan regelmatig terug kortwieken en zo de plant uitputten.